dissabte, 8 de febrer del 2020

B7. Mirades

EXPOSICIÓ DE FOTOGRAFIES DELS PRINCIPALS CONFLICTES DEL S. XX

MURAL. Cada component del grup ha de buscar una o dos imatges, imprimir-les i portar-les a classe sobre el tema que li ha correspost: fotografies del feixisme, nazisme, estalinisme, crac de 1929, camps de concentració, guerra civil, exili. Amb les fotografies farem un mural i un peu de foto que les explique, indique els fets que reflexen i les emocions que ens fan sentir. També els posareu un títol i indicareu la web d'on les heu tret.

A més de les del refugi de la guerra, ací teniu algunes de la Guerra Civil Espanyola:


‘La desbandada’, una fugida tràgica
El 8 de febrer del 1937 es va produir un dels episodis més cruents de la Guerra Civil Espanyola. Les tropes nacionals havien entrat a Màlaga i desenes de milers de persones, alguns milicians i moltes famílies, van fugir a peu cap a Almeria, que en aquells moments encara estava dominada per les forces republicanes. Quan transitaven per l’actual N-340, carregats amb les poques pertinences que havien pogut salvar durant la fugida, van ser atacats per l’exèrcit franquista amb bombes llançades tant des del mar com des de l’aire. En un sol dia es calcula que van morir entre 3.000 i 5.000 civils, en el que es coneix popularment com la desbandada. Algunes de les imatges més cèlebres d’aquells fets van ser captades per Hazen Sise, un cooperant internacional d'origen canadenc que havia recorregur diferents punts d'Espanya assistint mèdicament als ferits republicans. Sise va arribar a Màlaga després de la massacre i va acompanyar els supervivents fins el seu destí final, conjuntament amb altres activistes.
Les fotografies de Sise recorden les imatges dels refugiats que moltes dècades després es continuen repetint en molts llocs del món: famíliees que ho han perdut tot desplaçant-se a peu per carreteres inhòspites i infants colpejats per la tragèdia.
Diari Ara, dissabte 8 de febrer de 2020

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada